W dobie ciągłego podnoszenia jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych każda firma produkująca, przetwarzająca czy sprzedająca/serwująca produkty żywnościowe ma obowiązek wdrożyć system zarządzania jakością HACCP.
Przed wdrożeniem systemu HACCP powinny być spełnione tzw. „wymogi wstępne”, a więc Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) wraz z Dobrą Praktyką Higieniczną (GHP), a co za tym idzie skuteczna i bezpieczna ochrona przed szkodnikami oparta na IPM (integrowane metody zwalczania szkodników - integrated pest management).
sanitarne,
profilaktyczne,
fizyczne,
chemiczne.
Dzięki regularnemu przeglądaniu wszystkich miejsc zagrożonych szkodnikami łatwo zapobiec ich pojawieniu się i rozprzestrzenieniu.
Program ma zapewniać bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji, transportu oraz jej konsumentom.
W jego ramach przewiduje się możliwe zagrożenia szkodnikami i wdraża profilaktykę: identyfikuje się miejsca, gdzie mogą się pojawić oraz wyznacza zasady zachowania obowiązujące pracowników.
Działania w ramach monitoringu HACCP dla każdej firmy ustalamy indywidualnie.
uzyskanie jak najwięcej informacji o firmie,
wyznaczenie koordynatora,
regularny monitoring obecności szkodników,
przegląd pułapek.
W monitoringu HACCP bardzo ważna jest systematyczność i regularność.
Koordynator pojawi się w Państwa firmie zawsze w wyznaczonym terminie. Oprócz tego jesteśmy do Państwa dyspozycji 24h/dobę 7 dni w tygodniu.
W momencie zauważenia przez Państwa szkodnika, insekta, mogą się Państwo z nami natychmiast kontaktować zwlekanie niesie ryzyko ich rozprzestrzenienia.
Podstawą wspólnej współpracy jest ustalenie tzw. wymogów wstępnych HACCP. Jest to ogół procedur, dobrych zachowań i zaleceń, których wdrożenie i przestrzeganie przez wszystkich pracowników jest gwarancją bezpieczeństwa żywności, a wszystkie czynności z nią związane są zgodne z wymogami.
szkolenia personelu,
higiena osobista,
czyszczenie i dezynfekcja,
zwalczanie szkodników.
System HACCP jest projektowany z uwzględnieniem potrzeb konkretnej firmy, przedsiębiorstwa czy instytucji. Ustalamy go tak, aby nie był jedynie odpowiedzią na kolejny obowiązek prawny, lecz żeby faktycznie działał i gwarantował bezpieczeństwo od szkodników. Wykrycie przez konsumentów szkodników lub ich śladów w jedzeniu jest nie tylko zagrożeniem dla ich zdrowia, a dla firmy może być katastrofalne w skutkach wizerunkowych - obowiązku tego nie można lekceważyć.
Kontakt
Jesteśmy tutaj
Główną specjalizacją naszej firmy są usługi dezynsekcji, dezynfekcji, deratyzacji jak również specjalistyczne konsultacje online z Klientami z całej Polski. Zapraszamy do kontaktu z naszymi konsultantami.
Odwiedziło nas już :
O nas